На шляху до справедливого миру: аналітика і вагомі завдання на перспективу

2024-09-15 14:17:05

 

Українська Рада Миру продовжує відігравати активну роль як у внутрішній підтримці суспільства, так і в міжнародних дипломатичних та інформаційних зусиллях у драматичний для України час. Про це йшлося у звіті голови УРМ за півроку роботи, який було представлено на засіданні президії організації. Учасники заходу також обговорили питання участі Української Ради Миру у  проведенні двох потужних міжнародних заходів — конференції «Екологія і мир» на майданчику ООН та форуму «Економічне відродження України».


За шість місяців, Українська Рада миру провела низку важливих заходів. Як констатував голова УРМ, академік НАН України Михайло Згуровський, цей час був  досить складним і драматичним для нашої країни у зв’язку з ескалацією воєнної агресії росії проти України, подальшим руйнуванням критичної інфраструктури України, об’єктів енергетики, логістики, оборонної галузі. Продовжився і російський терор проти мирного населення України. У своїй роботі Українська рада миру продовжила дотримуватись Програми дій на час правового режиму воєнного стану в Україні, яку конференція УРМ затвердила 12 квітня 2023 року.

Як розповів Михайло Згуровський, головними напрямами діяльності УРМ протягом зазначеного періоду були, зокрема, інформування українського і міжнародного співтовариства про стан українського суспільства, яке виборює свій суверенітет і незалежність. В цьому контексті було згадано активну співпрацю з газетою «Світ», Польсько-Українською Фундацією Миру, іншими українськими і зарубіжними ЗМІ та закордонними партнерами, що сприяло роз’ясненню реальної ситуації в Україні, зокрема і через дипломатичні та інформаційні канали.

Другим напрямом діяльності УРМ традиційно стало залучення міжнародної підтримки. Зокрема, у співпраці з Радою з екологічної безпеки України, благодійним фондом Ігоря Вітенька з Бельгії за звітний період було передано силам оборони України 30 автомобілів швидкої допомоги, медичне обладнання і ліки, спецобладнання для пожежних Харкова, загалом на суму 250 тисяч євро.

Третій ключовий напрям роботи, про який йшлося у звіті, — посилення солідарності і співпраці з миротворчими, правозахисними та гуманітарними організаціями. Так, у березні цього року була започаткована системна співпраця з Національною академією педагогічних наук України, Національним центром  «Мала академія наук України» та тринадцятьма кафедрами ЮНЕСКО в Україні.

У квітні було підписано Меморандум про співпрацю з «Українською лігою розвитку паліативної та хоспісної допомоги», Поважною Радою ордену Святого Пантелеймона, а 27 липня цього року делегація УРМ брала участь у церемонії нагородження відзнакою за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона» видатних лікарів України, які безпосередньо допомагають нашим військовим на фронті.

25 квітня УРМ спільно з Міністерством культури та інформаційної політики України, МОН України, кафедрами ЮНЕСКО, Національною музичною академією України імені Чайковського виступила співорганізатором міжнародної  науково-практичної конференції «Україна – ЮНЕСКО: 70 років разом».

У співпраці з Всеукраїнською інноваційною екосистемою «Sikorsky Challenge Ukraine», Радою з екологічної безпеки у травні цього року УРМ провела Міжнародний форум «Екологія і Мир», присвячений аналізу екологічних проблем, яких завдала Україні військова агресія росії.

У серпні цього року відбулося підписання Меморандуму про співпрацю з Національною бібліотекою України імені Ярослава Мудрого, з Українською бібліотечною асоціацією. Під час цього заходу УРМ передала бібліотекам України понад 1200 примірників книги першого Президента незалежної України Леоніда Кравчука і багаторічного очільника УРМ «Маємо те, що маємо».

Продовжувалася активна співпраця Української Ради Миру зі студентською молоддю. Голова молодіжного крила організації Володимир Юрченко створив соціальну мережу для спілкування студентської молоді, започаткував молодіжні проєкти, спрямовані на допомогу ЗСУ із залученням студентів українських університетів.

Протягом піврокуУкраїнська Рада Миру виступила з низкою заяв, зокрема — на адресу Глобального саміту миру, який відбувся 15 – 16 червня 2024 року у Швейцарії. А також – з низкою інших заяв, присвячених ключовим подіям в Україні і світі.

Михайло Згуровський також окреслив завдання, які Українська Рада миру ставить перед собою найближчим часом. Насамперед йдеться про підсилення міжнародної дипломатії задля залучення підтримки для України на дипломатичному рівні.

Важливою справою для УРМ буде проведення в листопаді-грудні цього року в штаб-квартирі ООН Міжнародної конференції «Екологія і Мир» у співпраці з американською організацією «World Information Transfer» та Міжнародною громадською організацією «Рада з Екологічної Безпеки».

 «Попри війну, Українська Рада Миру працює над пошуком дипломатичних шляхів до встановлення справедливого миру, на умовах суверенітету та територіальної цілісності України», — зазначив Михайло Згуровський.  

УРМ має на меті продовжити інформаційну боротьбу і протидію антиукраїнській пропаганді та дезінформації, поширюючи правдиву інформацію про війну і справжні її наслідки. Для УРМ важливими залишаються також освітні ініціативи та просвітницька робота.

Післявоєнне відновлення України, планування та підготовка до післявоєнної відбудови, залучення ресурсів та експертів для мирного відродження країни стане головною темою форуму, яку заплановано провести в листопаді нинішнього року на базі Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана (КНЕУ).

(Ідея Міжнародного форуму про економічне відродження України була із захватом сприйнята і в КНЕУ, і серед партнерів університету, і в державних структурах. До організаторів, а це УРМ, МГО «Рада з Екологічної Безпеки», КНЕУ долучилися Інститут економіки та прогнозування НАН України, Мінекономіки України, Торгово-промислова палата України, Будівельна палата України та інші структури)

«Ці та інші завдання є першочерговими для нашої організації, — резюмував Михайло Згуровський. — Вони спрямовуються не тільки на захист країни на військовому фронті, але й на дипломатичному, інформаційному та гуманітарному, що є надзвичайно важливою справою під час війни».

Розглянули на засіданні й низку організаційних питань. Заслухавши інформацію заступника голови УРМ Володимира Новохацького, учасники ухвалили рішення активізувати грантову діяльність УРМ та запровадити інститут партнерства, а також — поновити роботу ревізійної ради.  

Потужним міжнародним заходам, про що йшлося у звіті голови, було присвячено окремі пункти порядку денного. Наприклад, через те, що дуже гарні відгуки про форум «Екологія і Мир», який було проведено у травні у КПІ ім. Ігоря Сікорського, дійшли до ООН і наших зарубіжних партнерів, з’явилася нова нагода розповісти світові про наші екологічні, і не тільки екологічні проблеми, що пов’язані з російською агресією. 

Заступник голови УРМ з міжнародних питань Валерій Цибух розповів, що голова та генеральний директор організації «World Information Transfer» доктор Христина Дурбак виступила з ініціативою проведення міжнародної конференції «Екологія і мир» на майданчику штаб-квартири ООН, а також — з пропозицією до УРМ стати співорганізатором. Захід буде приурочено до Міжнародного Дня ООН з упередження використання довкілля у війні та збройному конфлікті. 

УРМ вже має напрацювання щодо формату і програми конференції. Захід заплановано провести у змішаному форматі. Передбачаються звернення від урядовців, виступ голови УРМ, представників ООН, зокрема зі структур, які опікуються екологічними питаннями, вітчизняних експертів галузі. Передбачається участь представників дипломатичного крила УРМ — Юрія Щербака, Юрія Сергеєва, Володимира Хандогія, Валерія Цибуха, а також — голови ГО «Український альянс» Володимира Юрченка. Важливими темами обговорення стануть — ядерна безпека, міжнародні правові питання екологічної безпеки, дипломатія і екологія, роль молоді у захисті довкілля.

Щодо Міжнародного форуму «Економічне відродження України», який заплановано провести 20 – 21 листопада цього року в Київському національному університеті імені Вадима Гетьмана, то, як розповів член президії УРМ і ректор КНЕУ Дмитро Лук’яненко, підготовка до нього активно триває. Метою форуму стане обговорення перспектив та напрямів повоєнного економічного відродження України, зокрема і можливих джерел фінансування, визначення місця України в системі нової геоекономічної структури світу. Передбачається участь українських політиків, урядовців, науковців, провідних економістів, бізнесменів та банкірів, представників іноземних аналітичних центрів та фінансових установ, громадських діячів та іноземних партнерів, які зацікавлені у сприянні повоєнного економічного відродження України. Газета «Світ» має намір долучитися до форуму як інформаційний партнер.

Відбудова, відновлення, відродження України — це справа нашого народу на десятки років, зазначали члени президії. Тож Українській Раді Миру, як і всій країні, слід активно долучитись до цього руху і працювати над розвитком і реалізацією програми. А для цього, на думку членів президії, Міжнародний форум «Економічне відродження України» має стати щорічним. 

Дмитро ШУЛІКІН

Фото автора

За маткріалами ...

^