Олімпійський дух і глобальний мир: думки з програмної доповіді Метта Мейєра в ЮНЕСКО

2024-08-28 18:40:14

Метт Мейер, генеральний секретар члена ISC, Міжнародної асоціації дослідження проблем миру, підкреслює історичне та сучасне значення Олімпіади для сприяння міжнародній співпраці та соціальних змін на Конференції 2024 року з міжнародної олімпійської освіти, спорту та миру.


Мир: олімпійська цінність, тепер більше, ніж будь-коли 

Це есе адаптовано до блогу на основі мультимедійної промови Метта Меєра, Генерального секретаря,  Міжнародна асоціація досліджень миру. Промова стала основою для вступної доповіді про «глобальний контекст» на Паризькій конференції з міжнародної олімпійської освіти, спорту та миру 2024 року. Конференція, спонсорована Кафедрою ЮНЕСКО зі спорту, молоді та миру; Міжнародна олімпійська академія; комітети П'єра де Кубертена; Міжнародний олімпійський центр перемир'я; і Міжнародна асоціація дослідження проблем миру, відкрита 25 липня 2024 року, безпосередньо перед початком літніх Олімпійських ігор у Парижі 2024 року. Заходи, які проходили в Ратуші 7-го округу в центрі Парижа, Франція, були організовані напередодні відкриття Олімпійських ігор у Парижі 2024 року. 

Вступ 

Моя кваліфікація не є великим спортивним ентузіастом, хоча я дуже радий бути в Парижі під час Ігор. Моя кваліфікація не така, як у спортсменів, хоча я захоплююся та вітаю різноманітність легкої атлетики, яка надихає нас усі ці дні. Натомість я професійний агітатор миру, порушник спокою та конфліктолог. Мене часто рекламують як фахівця з розв’язання конфліктів, як міжнародного та глобального представника найстарішого та найбільшого консорціуму дослідників миру в університетах і коледжах, професорів, студентів, співробітників і наших безцінних партнерів у спільноті. Однак я віддаю перевагу розглядати нашу роботу як розв’язання конфліктів, а також розпалювання конфліктів — принаймні ненасильницьких, творчих і складних. Я також історик за фахом і все життя зосереджуюсь на сучасній Африці та панафриканських соціальних змінах. Ми знаємо речі про конфлікти, з яких світ має навчитися. 

Коли моя подруга Маріон Кієм, голова ЮНЕСКО зі спорту та миру в Африці, попросила мене передати це повідомлення, я переставив свій календар, щоб переконатися, що можу бути тут. Історія неодноразово вчила нас, що молодь є рушійною силою найбільш істотних, тривалих, радикальних і викупних соціальних змін протягом усього часу. Поєднання молоді, спорту та миру – це набагато більше, ніж адміністративне угруповання, яке змушує урядові міністерства заповнювати свої програми. Виклики спорту та творчої конкуренції у спорті, як і творчий конфлікт у соціальних змінах, є центральними для концептуального розуміння того, як ми повинні будувати кращий світ. Побудова та відбудова наших місцевих, регіональних і глобальних рухів за прогресивні та радикальні соціальні зміни — ті, що сягають коренів бід нашого суспільства, а не лише поверхневих подряпин від пластиру — потребують концептуальної основи, яка мотивує молодь (і тих, ми, які маємо привілей стати колишньою молодістю), яка розуміє зв’язки між пристрастю, досконалістю та розбудовою спільноти, і яка постійно живе в нюансах миру та конфлікту, а також наших відмінностей і подібностей. Моя давня подруга, американська феміністка та поетеса, лауреат премії Грейс Пейлі, називала це стати «войовничими пацифістами!»

Значення символів 

Розглянемо простий символ: оливкову гілку. Готуючись до нашого спільного часу, я провів останні два тижні в Греції та в бібліотеках Оксфордського університету, Англія. Грецьке коріння Олімпійських ігор добре задокументовано. Давайте почнемо розглядати деяких грецьких богів і богинь у центрі деяких стародавніх олімпійських бачень. 

Ейрена, провісниця процвітання та спокою в грецькій міфології, має своїм визначальним символом оливкову гілку, майже універсальний і стародавній символ миру. Оливкова гілка Ейрен є соціально-культурною емблемою миру, доброї волі, примирення, зцілення, гармонії та родючості. Дехто беззаперечно назвав його «невтомним символом, який продовжує пробуджувати почуття спокою, надії та єдності… могутньою та довговічною іконою миру». 

Коли ми думаємо про символіку оливок і миру, вкрай важливо визнати триваючі воєнні злочини, злочини проти людяності та порушення міжнародних гуманітарних законів і прав людини, які відбуваються на очах світу. Знищення оливкових дерев у Палестині, на Західному березі річки Йордан і в Газі порівнюють із знищенням цілого довкілля, що вважається загрозою палестинській економіці, культурі, життю та життям. Хоча цього тижня ми зосереджуємося на Олімпійських іграх, дуже важливо поєднати оливкові гілки нашого мирного олімпійського коріння з тими іншими оливковими гілками, деревами та їхніми хранителями. Нам потрібні надія, життя та радість, щоб подолати машини смерті.

Історичні перспективи 

Повертаючись до Стародавньої Греції, ще одна центральна фігура — Ніка, крилата богиня, найвідоміша за перемогу в контексті дружніх змагань. Римляни називали її Вікторією, а її зв’язки із Зевсом і Афіною поставили її в самий центр усієї греко-римської міфології та імперії. Зв’язок Nike з Олімпійськими іграми, спортом, миром і справедливістю є важливим для розуміння цієї багатотисячолітньої історії. Олімпійський музей в Афінах нагадує нам, що змагання поширювалися не тільки на спортсменів – на скульпторів, гончарів, поетів, музикантів, художників і навіть ораторів. 

Сьогодні конкуренція та конфлікт часто супроводжуються негативністю, але це ніколи не був сам акт, а спосіб, яким ми його використовуємо. Поєдинок на смерть сильно відрізняється від армрестла, хоча обидва є змаганнями. Вирішити, до якого з двох улюблених сімейних ресторанів піти, і вести, здавалося б, нерозв’язну священну війну — конфлікти зовсім іншого характеру. Навчання тому, як брати участь у конфлікті, а не лише тому, як його розв’язувати, має бути основою наших досліджень, практики та роботи щодо миру. Довга історія товариських змагань Nike-ian, Olympian може багато чому навчити нас про те, як перетворити творчий конфлікт на продуктивну силу, орієнтовану на майбутнє.

Уроки минулого 

З часів перших Панафінейських ігор, де корони перемоги робили з вінків з листя дикої оливи, Диск миру проголошував традиції Священного перемир'я. Серед них призупинення всіх військових дій, декларація про те, що місто, де проводяться Ігри, буде оголошено нейтральним і недоторканним, а також угода про те, що всім, хто бажає відвідати або взяти участь у Іграх, буде надано безпечний проїзд, навіть якщо вони подорожують територіями в війни. 

Цікаво відзначити, що традиційні практики корінного населення одного суспільства часто віддзеркалюють практики інших, навіть без прямого контакту. Наприклад, грецьке правило проти кусання під час змагань, спрямоване на збереження фізичного суверенітету учасників, дуже нагадує західноафриканський принцип Акана «Обі-НКА-Бі» — «не кусайте один одного», африканську традицію розбудови миру та ненасильства.

Сучасні олімпійські моменти та їх вплив 

Поширюючись на сучасність, сучасні Олімпійські ігри також дали важливі уроки для встановлення миру та справедливості. Як громадянин США, який подорожував за кордон під час найбурхливіших часів, які бачила моя країна за десятиліття, Олімпійські ігри та рух за права чорношкірих США мають кілька важливих моментів:

1. Берлінські ігри 1936 року: успішний пошук золота Джессі Оуенса поставив його в пряме зіткнення з Адольфом Гітлером, а також з надіями та мріями нацистського Третього рейху.

2. Олімпійські ігри 1968 року в Мехіко: характеризуються як рік глобальної революції, афроамериканські спортсмени Джон Карлос і Томмі Сміт виконали салют Black Power піднятим кулаком, який пізніше Сміт назвав салютом «Права людини».

3. Олімпійські ігри 1996 року в Атланті: Мухаммед Алі, войовничий ісламіст, антивоєнний противник призову в В’єтнамі та улюблений чемпіон з боксу у важкій вазі, ніс олімпійський вогонь на церемонії відкриття, що відзначається у всьому світі. 

Ці моменти олімпійського героїзму в галузі прав людини узгоджуються з історичним баченням олімпійських цінностей миру, чесної гри та інтернаціоналізму. Відомі американські науковці та активісти африканського походження вже давно наполягають, щоб будь-які відповідні засоби правового захисту від гноблення чорношкірих США були подані до міжнародних органів. Світова увага, надана Джессі Овенсу, Джону Карлосу, Томмі Сміту та Мухаммеду Алі, правильно розміщує проблему звільнення темношкірих «американців» у міжнародному контексті деколонізації. 

Ми також можемо дивитися на Південну Корею як на маяк надії та інклюзивності для Ігор:

У 1988 році на Іграх у Південній Кореї Паралімпіада вперше була проведена на тому ж місці та місці проведення Олімпіади. Інтеграція Паралімпіади продовжується з тих пір, і цьогорічна Олімпіада в Парижі та Паралімпіада координуються не просто алітераційними способами.

На Зимових іграх 2018 року, які знову відбулися в Південній Кореї, відбувся конкретний акт старомодного миротворчого процесу, оскільки команди Північної та Південної Кореї взяли участь і пройшли разом. Можливо, це був лише тимчасовий акт, але це не так, як інші наші угоди про припинення вогню та перемир’я були постійними.

Висновок 

Як народжений у США генеральний секретар справді інтернаціоналістичної Асоціації дослідження проблем миру, я стверджую, що це доречно та правильно, щоб дослідники миру всюди були присутні в цих суперечливих просторах, працюючи над висвітленням зв’язків, які можуть допомогти нам усім будувати та перебудовувати краще , більш мирні та справедливі громади. Правильно — зараз більше, ніж будь-коли — прислухатися до традиційних олімпійських цінностей, які можуть допомогти нам у нашій роботі по перебудові світу. 

Слід звернути увагу на вислів П’єра де Кубертена про те, що «найголовніше в житті — не перемога, а боротьба». Можливо, ми не завжди бачимо справедливість і мир, за які боремося, але ми можемо пообіцяти боротися разом з любов’ю, смиренністю та почуттям інтернаціоналізму та людяності. Знаходячи натхнення та надаючи підтримку новим поколінням вчених, активістів, спортсменів і громадян, а також розуміючи зв’язок між пристрастю, досконалістю та побудовою громади, ми, безперечно, живемо сьогодні за олімпійськими цінностями. І нам потрібні ці цінності, як нам потрібен мир із справедливістю, щоб зустріти нове прекрасне завтра.

 

За матеріалами ...

^