«ПРО ГОЛОВУ УКРАЇНСЬКОЇ РАДИ МИРУ ЛЕОНІДА МАКАРОВИЧА КРАВЧУКА»

2004-10-09 13:56:34

З ВИСТУПУ ЗАСТУПНИКА ГОЛОВИ УРМ ВОЛОДИМИРА НОВОХАЦЬКОГО НА ЗАСІДАННІ ПРЕЗИДІЇ УРМ 7 ЖОВТНЯ 2004 Р. 
«ПРО ГОЛОВУ УКРАЇНСЬКОЇ РАДИ МИРУ ЛЕОНІДА МАКАРОВИЧА КРАВЧУКА» 


          Значною мірою вже стало традицією, що впливові політичні діячі, видатні постаті науки, культури чи спорту долучаються до громадської діяльності, очолюють громадські організації.

 
          Ми, Всеукраїнська громадська організація «Українська Рада Миру» не є винятком і особливо горді з того, що на сторінках нашої п’яти десятирічної славної історії вписані величні імена видатних громадсько-політичних діячів України – першого Голови Ради Миру Миколи Семененка, його наступника Василя Комісаренка. Протягом 20 років головування значний внесок у миротворчу справу зробив Олесь Гончар.

 
          Не випадково у 1997 році Українську Раду Миру очолив Перший Президент незалежної України, людина миротворчої психології, яка пропагує та відстоює мир, злагоду, порозуміння і толерантність у нашій державі Леонід Макарович Кравчук. 


          Високо оцінюючи Ваш, Леоніде Макаровичу, ВАГОМИЙ ОСОБИСТИЙ ВНЕСОК У СПРАВУ МИРУ, АКТИВНУ ГРОМАДСЬКУ ДІЯЛЬНІСТЬ В ІМ’Я ПРИМНОЖЕННЯ БЕЗПЕКИ І ЗЛАГОДИ В УКРАЇНІ ТА ЗА ЇЇ МЕЖАМИ, ВИСОКИЙ ПРОФЕСІОНАЛІЗМ ТА ВІДДАНІСТЬ БАТЬКІВЩИНІ Президія Української Ради Миру нагороджує Вас Почесною Відзнакою Української Ради Миру першого ступеня. 


          Свідченням цих слів є Ваш життєвий і трудовий шлях. 


          В липні 1990 року Вас обирають Головою Верховної Ради УРСР. Саме Ваш підпис стоїть під двома історичними документами – Декларацією про державний суверенітет та Актом про незалежність України. Саме Леонід Макарович був удостоєний високої честі української громадськості бути Першим Президентом незалежної України. 


          За період свого перебування на цій високій посаді, він послідовно і рішуче відстоював державну незалежність України, виконував волю народу висловлену на референдумі. 
За часів президентства Леоніда Макаровича Україну визнали 145 держав світу.

 
          Більше двох років у надзвичайно важких умовах Перший Президент України закладав основи державності, підтримував громадянську рівновагу, знаходив мирні рішення політичних, міжконфесійних і міжнаціональних суперечок. Це дало можливість запобігти громадянською війни, зберегти територіальну цілісність України.

 
          Жодного разу Президент не допустив застосування зброї проти власного народу, придушення конфліктних ситуацій силовими методами. В період найбільшого загострення протиріч між виконавчою та законодавчою гілками влади проявив виключну витримку і розсудливість. 


          Безпрецедентним кроком в історії цивілізації залишається добровільна відмова нашої держави від ядерної зброї. На сьогодні більше немає держави, яка б навіть наблизилась до такого рішення. 


           За безпосередньої участі Леоніда Макаровича були закладені основи законодавчої бази нової держави, її нової Конституції, вперше на території колишнього СРСР прийняті закони про національні меншини, свободу совісті. 


          Виняткова риса Першого всенародно обраного Президента незалежної України Леоніда Макаровича Кравчука – його принципово толерантне ставлення до демократії, прав та свобод громадськості, неодноразово підтверджене практичними діями. 


           Переконливим свідченням цього стала демократична передача влади після президентських виборів у 1994 році, що було вперше серед нових незалежних країн – колишніх республік СРСР. 


          Сьогодні Леонід Макарович Кравчук – народний депутат України, Голова Всеукраїнської миротворчої громадської організації «Українська Рада Миру», найбільш знана та шанована в Україні і за її межами особистість.


^