Українська Рада Миру та Бібліотеки України започаткковують стратегічне партнерство

2024-08-20 14:55:15

 

Спільні просвітницькі заходи, підтримка морального духу та психологічної стійкості українців, поширення правдивої інформації, виховання патріотизму, розвиток і збереження культурної спадщини — Українська Рада Миру, Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого та ВГО «Українська бібліотечна асоціація» підписали меморандум про співпрацю і разом вирішуватимуть ці важливі завдання. А першим спільним заходом стала благодійна акція «Книга першого Президента України Леоніда Макаровича Кравчука бібліотекам України», яку присвятили 33-й річниці Незалежності нашої держави.

 

Чому ж так важливо співпрацювати інституціям, які підписали меморандум? Голова Української Ради Миру академік НАНУ Михайло Згуровський зазначає, що меморандум передбачає спільну роботу щодо розроблення пропозицій до державних програм, проєктів законів, інших нормативно-правових актів і документів, реалізацію спільних проєктів і перспективних досліджень, спрямованих на розвиток освіти, науки, культури, миротворчого руху в Україні та за її межами.

Об’єднавши зусилля, ми зможемо втілювати ці завдання більш масштабно і більш дієво», — переконаний голова УРМ.

В контексті російсько-української війни протидія дезінформації має вирішальне значення. «Бібліотеки є осередками достовірної інформації та знань, — зауважив він. — Тому донесення точних знань до населення України, до міжнародної громадськості, до нашої молоді є надзвичайно важливою справою».

«Бібліотеки можуть організовувати заходи, спрямовані на психологічну підтримку, надавати доступ до літератури, яка допомагає впоратися з травмами війни, а Українська Рада Миру може сприяти інтеграції таких заходів у загальнонаціональні і міжнародні ініціативи», — каже Михайло Згуровський. — В умовах війни виникає загроза втрати культурної спадщини. Спільні зусилля бібліотек і УРМ можуть бути спрямовані на захист та збереження української культури, історичних пам’яток та документів, що мають національне значення».

— Співпраця з УРМ — це новий виклик і нові можливості для нас, — сказав генеральний директор Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого Олег Сербін. — Ми будемо поширювати і популяризувати  життєвий і знаннєвий багаж видатних українців, які підтримали і творили незалежну Україну, діяльність Української Ради Миру — під час зустрічей на семінарах, конференціях, презентаціях інших книжок тощо.

Як розповів Олег Сербін, бібліотека має в науково-методичному підпорядкуванні близько 13 тисяч книгозбірень з усієї України, з якими постійно співпрацює і знає, чим вони живуть. Через цю потужну логістичну мережу книгу Леоніда Кравчука буде поширено по всій Україні, а наші бібліотеки, як наголосив гендиректор, справді зацікавлені у таких виданнях. 

Розповів Олег Сербін і про обмінно-резервний фонд бібліотеки, в якому нині понад 90 тисяч примірників і про проєкт «Бібліотека українського воїна», завдяки якому наші захисники на фронті теж мають змогу читати улюблені книги у нетривалі години відпочинку.

Хоча первинна функція бібліотек — це творення пам’яті людства через книжки, передача знання від покоління до покоління, в сучасних умовах вони ще й виконують функції, які, здавалося б, їм непритаманні. Про це йшлося у виступі  президента Всеукраїнської бібліотечної асоціації Оксани Бруй. «Чому ми не лише проводимо мистецькі заходи, а волонтеримо, працюємо з переселенцями, займаємось бібліотерапією?», — запитує вона і відповідає: «Бо ми відгукуємось на запити людини, громади і суспільства». За словами Оксани Бруй, бібліотеки — це про освіту, науку і культуру, тому асоціація з радістю відгукнулась на пропозицію Української Ради Миру про співпрацю, адже вбачає широкі можливості для спільних проєктів. 

Українські бібліотеки отримають 1300 примірників книжки Леоніда Кравчука «Маємо те, що маємо. Спогади і роздуми», які передала Українська Рада Миру. Чому так важливо зараз ширше доносити думки і бачення першого президента незалежної України до українського суспільства і перш за все до української молоді?

 Леонід Кравчук був безпосереднім учасником і національними лідером у здобутті незалежності України — каже Михайло Згуровський. — Він розповідає, як з часом усвідомлення необхідності суверенітету ставало все більш очевидним і необхідним для народу. Перший Президент незалежної України наголошував на мирному характері здобуття і ствердження незалежності — шляхом дипломатії і мудрої політики. Це було блискуче ним продемонстровано відмовою від підтримки серпневого путчу 1991 року, ухваленням постанови та Акту проголошення незалежності України Верховною Радою України під головуванням Леоніда Кравчука 24 серпня 1991 року та підписанням Біловезької угоди 8 грудня 1991 року. На чолі цього історичного процесу стояв Леонід Кравчук. Автор описує складнощі на шляху до незворотного набуття суверенітету – геополітичні виклики, економічні негаразди, дестабілізуючий фактор північного сусіда, розкол еліт, корупцію та інші. І зараз ми переконуємося, що суверенітет нікому не дарується. Його потрібно виборювати і захищати. Українці наполегливо роблять це, пройшовши дві революції і відбиваючи зовнішню агресію Росії, яка хоче цього суверенітету України позбавити. При цьому Кравчук висловлює думку, що незважаючи на всі перешкоди, шлях до незалежності був єдиним і необхідним для України.

Аналіз подій від Леоніда Кравчука дає молоді можливість зрозуміти, через які складнощі пройшла країна на шляху до суверенітету, а це  допомагає краще усвідомити ціну незалежності і зберігати її як найважливіше національне надбання, що зараз українці і роблять, захищаючи країну.

Представники бібліотек, які цього дня завітали до Національної бібліотеки імені Ярослава Мудрого, могли одразу отримати книжку. А невдовзі, як розповіла Оксана Бруй, буде здійснено розсилку на всі бібліотеки України з можливістю заповнити форму і залишити заявку на отримання видання. «Безперечно ці книжки надійдуть в обласні, національні й державні бібліотеки, переконана що університетські бібліотеки також замовлять видання», — зауважила президент Всеукраїнської бібліотечної асоціації.

Протягом усього, 73-х річного терміну свого існування ключовим принципом Української Ради Миру було і є об’єднання неурядових організацій навколо важливих для суспільства питань. Про це «Світу» розповів заступник голови УРМ Володимир Новохацький. «Об’єднання громадських організацій — це ознака демократії, — стверджує він. — Саме об’єднання надає сили і впливу нашим рішенням».

Володимир Новохацький нагадав, що Українська Рада Миру вже підписала меморандуми з кафедрами ЮНЕСКО в Україні, з багатьма освітніми, науковими і культурними установами, з низкою ГО, і от зараз до стратегічних партнерів Ради Миру увійшли і бібліотеки України. Тож новий меморандум став втіленням і продовженням ідеї об’єднання зусиль різних інституцій і громадських організацій України, які проповідують суверенітет, прогрес і процвітання нашої країни   

Дмитро ШУЛІКІН

Фото автора

За матеріалами ...

^