ВИСТУП ГОЛОВИ УКРАЇНСЬКОЇ РАДИ МИРУ НА ЗАСІДАННІ ПРЕЗИДІЇ

2004-10-08 13:48:20

ВИСТУП ГОЛОВИ УКРАЇНСЬКОЇ РАДИ МИРУ НА ЗАСІДАННІ ПРЕЗИДІЇ


          Шановні друзі, колеги! 


          Ми проводимо засідання Президії Української Ради Миру напередодні президентських виборів. Їх результат, як мінімум на 5 років, стане визначальним для розвитку нашого суспільства. 


          Нам не байдуже майбутнє України, майбутнє наших дітей. А тому, завдання Української Ради Миру як громадської організації, активно сприяти недопущенню політичної, соціальної, міжетнічної чи будь-якої іншої конфронтації у державі, висловити свою громадську позицію стосовно нинішньої політичної ситуації. 
Українська Рада Миру визначала, визначає і буде визначати своїми пріоритетами саме збереження громадського спокою в Україні, формування її іміджу як миролюбної демократичної держави. 


          Зорієнтовані на їх виконання і затверджені рішенням попереднього засідання Президії у січні цього року «Основні напрямки роботи Української Ради Миру на 2004 рік». 
Зокрема, продовжуючи реалізацію цільових програм на збереження громадського миру як в Україні, так і за її межами відповідно до статутних завдань, розвиваючи співпрацю з миротворчими організаціями інших держав, спрямованої на роззброєння країн, які мають зброю масового знищення, Українська Рада Миру встановила активні ділові стосунки з Посольством Китайської Народної Республіки в Україні з метою зміцнити і розвинути співпрацю з Товариством китайського народу на захист миру та роззброєння – впливовою у Китаї та світі громадською миротворчою організацією.

 
          Результатом багатьох зустрічей, переговорів та консультацій виконавчих органів УРМ з Посольством КНР став візит у травні цього року делегації Української Ради Миру до Китаю на запрошення керівництва Товариства китайського народу на захист миру та роззброєння. 
Під час перебування у КНР, делегація УРМ на чолі з Заступником Голови Володимиром Новохацьким у складі: Леоніда Лещенка, Миколи Ляпаненка, Віктора Пасака, Христо Роглєва – всі члени Президії, провела цілий ряд конструктивних зустрічей з представниками широких громадських, урядових та наукових кіл трьох найбільших міст Китаю: Пекіну, Шанхаю, Нанкіну. 


          Відбулись переговори з Головою Товариства китайського народу на захист миру та роззброєння, Заступником Голови Постійного Комітету Всекитайських Зборів Народних Представників (парламенту КНР), Головою ЦК Революційного комітету Гоміньдана Китаю пані ХЕ Лулі, її Заступником пані ХУАН Гоін відповідальним секретарем Товариства паном НЮ Яном та іншими впливовими громадсько-політичними діячами КНР.

 
          Досить плідними були переговори з керівництвом Шанхайського уряду і економічної зони Пудун, керівництвом уряду Нанкіна. 


          На зустрічах приділялась особлива увага проблемам світової безпеки та глобалізації. В результаті конструктивної розмови делегації УРМ з науковими співробітниками дослідного центру «Сучасний світ» на теми міжнародної та регіональної ситуацій стало зрозуміло, що у переважній більшості погляди на ті чи інші ситуації двох сторін співпадають – це мирний переговорний процес. 


          Темами переговорів були різні соціальні, політичні та економічні проблеми, співпраця по напрямках взаємовигідного лобіювання інтересів двох держав у міжнародних і неурядових інституціях, допомога у формуванні позитивного іміджу у світі обох країн, узгодження дій з приводу того чи іншого питання. 
Візит делегації Української Ради Миру до Китаю досить широко висвітлювався різноманітними ЗМІ, як у Китаї, так і в Україні. Підготовлено й розповсюджено у багатьох авторитетних виданнях докладний матеріал про перебування делегації в Китаї. Незабаром він має бути опублікований. 


          У 2005 році ми очікуємо приїзду делегації Товариства китайського народу на захист миру та роззброєння, що очевидно надасть нового змісту нашій співпраці, сприятиме поглибленню україно-китайських відносин на громадському рівні. 
Є підстави сподіватись, що активізація контактів двох організацій стане добрим прикладом для наслідування іншим неурядовим громадським організаціям, котрі працюють у важливих сферах суспільного розвитку як України, так і Китаю. 


           В цьому році ми продовжуємо співпрацювати з іншими закордонними громадськими, муніципальними, ветеранськими організаціями Греції, Австрії, Швейцарії та Канади. 
В першу чергу це стосується наших давніх партнерів – Товариства української діаспори в Греції «Українсько-Грецька думка» та Грецько-Українською Палати.

 
          В результаті чергової поїздки делегації Української Ради Миру до Греції було вироблено Програму спільних миротворчих заходів на 2004 рік: 
• відкриття пам’ятника в м. Одесі борцям грецького визвольного руху; 
• продовження дитячого оздоровлення, яке триває вже вісім років. За цей час оздоровилось більше 500 дітей. 
Вивчаються пропозиції щодо інших сумісних проектів. 


           Виконуючи завдання, викладені в «Основних напрямках роботи на 2004 рік», Українська Ради Миру разом з Асоціацією сприяння ООН в Україні, Міжнародним благодійним фондом допомоги та дружби, іншими громадськими організаціями, провела Всеукраїнський конкурс учнівських і студентських проектів «Служіння заради миру», який був націлений на утвердження ідеалів культури миру, толерантності, милосердя, активної соціальної дії. Члени Президії УРМ входили до складу журі фінальної частини конкурсу, яка проводилась у вигляді конференції. Переможцями конкурсу стала експозиція спеціального одягу для дітей з фізичними вадами студентів-модель’єрів Київсього національного університету культури та мистецтв. 

  
          Варто відзначити, що цей захід проводився в контексті проголошеного ООН Міжнародного десятиріччя культури миру та ненасильства (з 2001 по 2010 рр.). 
Одним з напрямків у діяльності Української Ради Миру стала участь у реалізації національних та міжнародно-освітніх програм, надання допомоги студентам, учням, творчій молоді, визнання їх таланту в тій чи іншій діяльності. 
Першим кроком було вручення Премії Української Ради Миру імені Олеся Гончара для талановитої молоді, яку Рада Миру заснувала у 2003 році, першому лауреату – українському скрипалю Олександру Грицаєнку, який навчається в Музичній академії Тіборга Варги у м. Сьон (Швейцарія). 


          Оскільки хлопець зараз вчиться і проживає у Швейцарії, вручення відбулося за сприяння МЗС та Посольства України у Швейцарії. Інформація про це була розповсюджена українськими інформаційними агенціями. 


          Щодо спільної роботи Української Ради Миру та її колективних членів, показовою є співпраця з компанією «Євролайф Україна» – дочірнім підприємством Швейцарської компанії «ОС Оксідент». Зокрема ще у лютому цього року було розроблено, затверджено на бюро Президії УРМ і розпочато реалізацію соціальної програми, головною метою якої є проведення ряду заходів по підвищенню захисту дітей шкільного віку. Вона передбачає забезпечити необхідними засобами безпеки проїжджої частини біля дитячих закладів («лежачі поліцейські» тощо) на зразок того, що у Європі. 


           На виконання цієї програми відбулась зустріч представників Української Ради Миру, «Євролайф – Україна» з першим заступником Міністра внутрішніх справ Михайлом Корнієнком. Очікуємо відповідних рішень на рівні МВС. 


           Виконавши попереднє Рішення Президії, ми маємо можливість нагороджувати членів нашої організації, тих, хто співпрацює з нею Почесною Відзнакою Української Ради Миру, значками з символікою УРМ, дипломами, посвідченнями тощо. 


           Разом з цим треба сказати, що через недостатній рівень фінансування немає можливості як слід реалізувати деякі інформаційні проекти. Це стосується створення високопрофесійного Інтернет-сайту УРМ. І хоч зараз на ньому достатньо інформації, щоб ознайомитись з діяльністю Української Ради Миру, все ж ми отримуємо пропозиції, щодо його наповнення та покращення, але це передбачає додаткове фінансування. 


           Авторитет Української ради Миру як громадської, миротворчої організації визнано як в Україні, так і за її межами. Одним зі свідчень цього є нещодавній акт перевірки Міністерством юстиції України, у якому детально висвітлено діяльність УРМ за останні роки, з наступним висновком: 
- Діяльність Української Ради Миру здійснюється з дотриманням вимог чинного законодавства у межах статутних положень. (З Актом Ви можете ознайомитись.) 
Хочу відзначити, що до складу Української Ради Миру входять представники різних громадських кіл, політичних сил. Але я наголошую, що Рада Миру організація громадська і сутність її полягає саме в об’єднанні таких особистостей, пошуку на громадських засадах порозуміння з багатьох нагальних проблем, оприлюднення власних позицій стосовно суспільно-політичної ситуації в Україні та світі. 


          Не є винятком і теперішні події в нашій державі. Ми обов’язково повинні дати їм оцінку, упередити громадськість про можливість радикального загострення можливих конфліктів на передодні президентських виборів, не допустити їх розгортання. 


           В усіх членів Президії є проект Звернення до громадськості, Прошу ознайомитись з ним, в разі необхідності внести корективи і підтримати як офіційне звернення Української Ради Миру.

 
           Необхідність такого документу назріла давно і на фоні інших громадських організацій, ми зобов’язані взяти на себе ініціативу озвучення позицій громадської миротворчої організації. 


          Сьогодні є підстави стверджувати, що напередодні такої важливої для держави події як вибори її Президента, може виникнути загроза порушення демократичної рівноваги у нашому суспільстві, рівноваги, яка формувалася титанічними зусиллями усієї української спільноти. 


           Така ситуація неминуче призведе до жорсткого протистояння між деякими політичними силами, протистояння, наслідки якого, в повній мірі та в першу чергу, ляжуть непосильним тягарем на плечі народу. При цьому майбутнє наших дітей знову можуть затьмарити хмари невизначеності, небезпеки, відсутності перспектив.


          Доречно буде наголосити, що ми, громадська неурядова миротворча організація Українська Рада Миру, прагнучи збереження миру і злагоди в державі, взаєморозуміння і поваги серед її громадян, зобов’язані звернутись до громадсько-політичних об’єднань, кожного виборця, усіх, кому не байдужа доля України не піддаватись на провокації з боку будь-яких сил і надалі щиро шанувати та оберігати чи не найдорожчий наш скарб – мир і спокій у спільному домі. 


          Історично сформовану у ментальності українського народу і втілену сьогодні у реальність мету – жити у мирній, без економічних, соціальних, релігійних та етнічних потрясінь державі, ми не маємо права знищити, залишивши прийдешні покоління без достойного існування, надії на краще майбутнє. 



          Дякую за увагу.


^