ЗАЯВА УКРАЇНСЬКОЇ РАДИ МИРУ З ПРИВОДУ ЗАГОСТРЕННЯ ВЛАДНОЇ БОРОТЬБИ В УКРАЇНІ

2008-02-11 15:45:51

ЗАЯВА УКРАЇНСЬКОЇ РАДИ МИРУ З ПРИВОДУ ЗАГОСТРЕННЯ ВЛАДНОЇ БОРОТЬБИ В УКРАЇНІ

 

Київ, 8 лютого 2008 р.


              Загострення стосунків між різними гілками влади все більше непокоїть українське суспільство. Українська влада перетворюється на головний чинник дестабілізації та гальмування соціально-політичного й економічного поступу. Дочасні вибори до Верховної Ради України у вересні 2007 року були проведені задля досягнення політичної стабільності в суспільстві. На жаль, ці сподівання не справдилися. Впродовж чотирьох місяців, які минули потому, нові народні депутати блокують парламентську трибуну, сваряться та категорично відкидають будь-які ініціативи політичних опонентів. У запалі боротьби вони давно забули, що жоден з виборців, яку б політичну силу він не підтримував, не голосував за безвідповідальність та бездіяльність вищого законодавчого органу.


                           Сьогодні ж Верховна Рада засвідчує цілковиту неспроможність до конструктивної праці і співпраці. А отже, впевнено торує шлях до нової політичної кризи. Всі ці дії негативно позначаються на міжнародному іміджеві України, яка замість політичних та соціально-економічних реформ перманентно проводить дочасні вибори. Ще драматичніше розгортаються взаємини між представниками тих політичних сил, які спільно склали парламентську коаліцію. Йдеться про напругу, яка загострилася у взаєминах між Президентом України та Прем’єр-міністром.


                        Несхожість позицій виявилася, зокрема, у питаннях щодо НАК «Нафтогаз України», роботи Фонду державного майна України та зміні його керівництва, дієвості механізмів виплати боргів по вкладах в «Ощадбанку». Тобто, у тих питаннях, які є наріжними в сучасних умовах. Президентові та Прем’єрові не вдається досягти спільної думки з приводу цілого ряду питань, що породжує ланцюг нових неузгодженостей та непорозумінь. Абсурдна політична ситуація перетворюється на майже некеровану. Уже нині можна сказати, що в Україні розгорнулася запекла й відчайдушна боротьба за президентське крісло. Оцінюючи можливості основних учасників наступних перегонів, на жаль, можна прогнозувати її подальше загострення. Чи може Україна й надалі переживати спалахи складних політичних конфліктів та небажання влади їх уникнути чи пригасити? Відсутність відповідальної влади – найгірша кара для країни та її громадян. У такій ситуації Українська Рада миру звертається до представників всіх політичних сил, які працюють у парламенті та за його межами, перейти до конструктивної роботи, відмовитися від зайвих амбіцій заради прагматичної співпраці на користь наших співгромадян. В іншому випадку Україна змушена буде перейти до нових дочасних виборів – парламентських і президентських, відтак, кадрові, фінансові та інші ресурси вкотре будуть відвернуті від головного – підвищення добробуту народу та розвитку громадянського суспільства в Україні. 


Президія

Української Ради Миру



^