МІЖНАРОДНИЙ ФОРУМ «УРОКИ ЧОРНОБИЛЯ – ДЛЯ ЯДЕРНОЇ БЕЗПЕКИ СВІТУ»

2016-05-17 13:22:50

22 квітня розпочав свою роботу Міжнародний форум «Уроки Чорнобиля – для ядерної безпеки світу» співорганізаторами якого виступили: Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», Українська Рада Миру, Міністерство закордонних справ України, Міністерство екології та природних ресурсів України, Національна академія наук України, Державне агентство України з управління зоною відчуження, ДСП “Чорнобильська АЕС".

 

У форумі взяли участь представники тридцяти чотирьох країн світу, керівники одинадцяти міністерств та відомств України, представники наукових установ і університетів, громадських організацій, народні депутати України, відомі  політики, видатні науковці, найкращі експерти з ядерної енергетики, екології, радіобіології та радіаційної медицини,  посли кількох держав та співробітники багатьох дипломатичних представництв, ліквідатори катастрофи на ЧАЕС, викладачі та студенти КПІ.

 

Форум працював у форматі тематичних пленарних засідань: «Чорнобиль і нова стратегія ядерної безпеки світу», «Уроки Чорнобиля для людства: технологічний, гуманітарний і міжнародний аспекти», «Завдання остаточного розв'язання ще не вирішених проблем зруйнованого блоку №4 ЧАЕС».

 

На церемонії відкриття Форуму його учасників вітали Президент України (1991 – 1994 рр.), Голова Української Ради Миру Леонід Кравчук, Президент Латвійської республіки (2007 – 2011 рр.) учасник ліквідації аварії на ЧАЕС Валдіс Затлерс , представники уряду України та Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Шігеку Сумі .

 

Перед учасниками виступили директор Департаменту ядерної безпеки Європейського банку реконструкції та розвитку Вінс Новак, заступник Надзвичайного і Повноважного Посла США в Україні Джордж Кент, Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні в 2011-2014 роках, спеціальний радник президента Японського агентства з атомної енергетики Тоічі Саката, академік НАН України, Герой України, почесний громадянин м. Славутич Віктор Бар’яхтар, Надзвичайний і Повноважний Посол України, член Президії Української Ради Миру, науковець, письменник і журналіст Юрій Щербак, президент Національної академії медичних наук України в 2011–2016 роках Андрій Сердюк, генеральний директор ДСП «Чорнобильська АЕС» Ігор Грамоткін, головний науковий співробітник Інституту проблем безпеки АЕС академік Національної академії аграрних наук України Борис Прістер, представник Центру ядерної та радіаційної безпеки КНР Фудонг Лі, головний інженер проекту «План здійснення заходів на об’єкті «Укриття» Володимир Каштанов та інші.

 

У підсумковому документі Форуму його учасники висловили впевненість, що міжнародна співпраця та обмін кращим досвідом у галузі планування, розташування, спорудження та експлуатації об'єктів ядерної енергетики сприятиме підвищенню їх рівня безпеки. Крім того, вони закликали відповідні відомства та регулюючі органи країн з атомними електростанціями привернути увагу світової спільноти до питання остаточного вирішення проблем Чорнобиля, зокрема до реалізації наступного етапу з перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.

 

У перервах усі охочі могли ознайомитися з двома виставками, розгорнутими в фойє Центру культури і мистецтв НТУУ «КПІ», – виставкою фотографій та графічних робіт, поданих на студентський мистецький конкурс «Чорнобиль: тридцять років по тому», та експозицією зроблених у Чорнобилі та Прип’яті фоторобіт відомого польського журналіста, почесного громадянина м. Славутич Вальдемара Сівінського.

^